Cseri Pincészet
Helianthus 2020
2020
Fehér
Bor
Rajnai rizling, Fűszeres tramini
Félédes
Magyarország
Pannonhalma
11,5 % Vol.
0,75 L
11,00 C
23 g/L
Mély és kiegyensúlyozott... Rizling-Tramini Cseri stílusban megalkotva. Gyengéd édességgel megfűszerezve nagyszerű és gazdag ízvilágot nyújt minden kóstolásnál.
2 600 Ft
Egységár: 3 467 Ft/L
Nem rendelhetőBelföldön Ingyenes szállítás 26 000 Ft felett
Ingyenes szállítás 70 000 Ft felett külföldön
Biztonságos fizetés
Mély és kiegyensúlyozott... Rizling-Tramini Cseri stílusban megalkotva. Gyengéd édességgel megfűszerezve nagyszerű és gazdag ízvilágot nyújt minden kóstolásnál.
Az évjáratról
Egyelőre nehezen megítélhető évjárat, ahol korán sikerült szüretelni, és a nagyobb nyári esőzések nem károsították a termést, még akár kiváló borok is születhetnek. Általánosságban véve viszont a csapadékos ősz nem könnyítette meg az optimális szüretet.
Rajnai rizling
Európa egyik legrégebbi kultúrszőlője, német (rheingaui) eredetű, első említése 1435. Bora jellegzetesen karcsú, magas savú, citrusos aromatikájú; minden szárazsági fokon kiváló minőségre képes. Világszerte elterjedt és népszerű, hazai területe nagyjából 1200 ha.
Fűszeres tramini
Nevét a dél-tiroli Traminról kapta, azonban egyes kutatások szerint francia eredetű, mások Észak-Görögországból származtatják. Különféle változatokban terjedt el, mint például a fűszeres tramini, a piros tramini és a gyümölcsös tramini (mely önálló változatnak tekinthető, ám a gyakorlatban ritkán teszünk különbséget). Hazánkban elsősorban a fűszeres tramini vált ismertté, amellyel a Pannonhalma-Sokoróaljai, Mátraaljai, Egri és Móri borvidéken találkozhatunk. Badacsonyra inkább a Piros Tramini a jellemző. Keveset terem, kicsi, szabálytalan alakú fürtökkel, kevés savval. Szőlőként és borként is nagyon kényes, megfelelő szakértelmet kíván. Szőlőjének színe éretten pirosas. Az aranysárga, testes, alacsony savtartalrnú, kissé olajos szerkezetű bort adó tramini azonnal felismerhető egzotikus illatáról, amelyben a licsi rózsaszirommal, törökmézzel, ritkábban gyömbérrel keveredik. Édes iskolázásban – ez késői szüretelésű, vagy botrytises borokat jelent – ízvilága mézes jegyekkel egészül ki. Bár sokfelé termesztik Németországban, Ausztriában, Olaszország Alto Adige tartományában, Svájcban és felénk is, sokan a legpikánsabbnak és, ízgazdagabbnak az elzászit tartják. Az Újvilág legtöbb borvidéke túl meleg számára, bár Új-Zélandon, Oregonban, Washington államban és Chilében több tramini is bizonyítja, hogy a hűvösebb területeken mindenhol érdemes kísérletezni vele. Forrás: Borászportál.hu