Cseri Pincészet

Tramini késői szüret 2020

Évjárat

2020

Szín

Fehér

Típus

Bor

Szőlőfajta

Fűszeres tramini

Szárazság

Édes

Ország

Magyarország

Borvidék

Pannonhalma

Alkoholtartalom

11 % Vol.

Kiszerelés

0,75 L

Fogyasztási hőmérséklet

10,00 C

Maradék cukor

70 g/L

Késői szüretelésű tramini desszertbor

  • Gyümölcsös
  • Virágos
  • Késői szüretelésű

5 100 Ft

Egységár: 6 800 Ft/L

Nem rendelhető
Szállítási idő:
2-3 munkanap

Belföldön Ingyenes szállítás 23 000 Ft felett

Ingyenes szállítás 70 000 Ft felett külföldön

Biztonságos fizetés

  • Gyümölcsös
  • Virágos
  • Késői szüretelésű

Késői szüretelésű tramini desszertbor

Az évjáratról

Egyelőre nehezen megítélhető évjárat, ahol korán sikerült szüretelni, és a nagyobb nyári esőzések nem károsították a termést, még akár kiváló borok is születhetnek. Általánosságban véve viszont a csapadékos ősz nem könnyítette meg az optimális szüretet.

Fűszeres tramini

Nevét a dél-tiroli Traminról kapta, azonban egyes kutatások szerint francia eredetű, mások Észak-Görögországból származtatják. Különféle változatokban terjedt el, mint például a fűszeres tramini, a piros tramini és a gyümölcsös tramini (mely önálló változatnak tekinthető, ám a gyakorlatban ritkán teszünk különbséget). Hazánkban elsősorban a fűszeres tramini vált ismertté, amellyel a Pannonhalma-Sokoróaljai, Mátraaljai, Egri és Móri borvidéken találkozhatunk. Badacsonyra inkább a Piros Tramini a jellemző. Keveset terem, kicsi, szabálytalan alakú fürtökkel, kevés savval. Szőlőként és borként is nagyon kényes, megfelelő szakértelmet kíván. Szőlőjének színe éretten pirosas. Az aranysárga, testes, alacsony savtartalrnú, kissé olajos szerkezetű bort adó tramini azonnal felismerhető egzotikus illatáról, amelyben a licsi rózsaszirommal, törökmézzel, ritkábban gyömbérrel keveredik. Édes iskolázásban – ez késői szüretelésű, vagy botrytises borokat jelent – ízvilága mézes jegyekkel egészül ki. Bár sokfelé termesztik Németországban, Ausztriában, Olaszország Alto Adige tartományában, Svájcban és felénk is, sokan a legpikánsabbnak és, ízgazdagabbnak az elzászit tartják. Az Újvilág legtöbb borvidéke túl meleg számára, bár Új-Zélandon, Oregonban, Washington államban és Chilében több tramini is bizonyítja, hogy a hűvösebb területeken mindenhol érdemes kísérletezni vele. Forrás: Borászportál.hu